Skip to main content

ANTARA SEDUTAN NOVEL BUKAN BISIKAN-SHARINA ELISA

SEDUTAN Novel Bukan Bisikan-SHARINA ELISA
TERBITAN FEBRUARI 2013

TEMPAHAN TELAH DIBUKA SEKARANG!!! 
Untuk 300 pelanggan terawal yang membuat tempahan, anda layak menerima novel eksklusif ditandatangani penulis! Setiap order perlulah lengkap dengan bukti pembayaran sekali ya.

BUKAN BISIKAN - SHARINA ELISA
No. ISBN:- 978-967-5067-73-0
Jumlah muka surat:- 376
Harga Runcit:- S/M: RM18, S/S: RM21
Harga Ahli:- S/M: RM14, S/S: RM17

Sepanjang perjalanan, Ikram Hafiz tersengih. Menampakkan barisan giginya yang memutih.
Ee .. mengada-ngada la pulak! Cabut gigi tu kang. Tahulah gigi tu putih cam beruang kutub dalam iklan ubat gigi Fresh & White. Tak yah nak menunjuk-nunjuk.
“See?” soal Ikram Hafiz tiba-tiba. Mia Adyla yang sedang leka menyuap makanan ke dalam mulut kecil si kembar menjungkit kening. Tidak mengerti apa-apa.
“See what?” soalnya kembali. Ringkas.
“Yelah, Your daddy dengan mudah je bagi I bawak keluar anak tunggal dia ni, hah,”

“IC mana?”
Tuan Fairus menyoal serius.
Tercengang Ikram Hafiz.
“Uncle nak buat apa dengan IC saya?”
“Bak sini. Uncle nak tengok,”
Dalam ragu, diberi jua.
“Hmm,”gumam Tuan Fairus seraya mengangguk-anggukkan kepalanya.
Berkerut dahi Ikram Hafiz.
Saya nak bawak anak dan cucu-cucu uncle keluar makan je. Bukannya, saya nak culik. Tapi kalau uncle benarkan, confirm! Dengan rela hati saya bawak lari anak cucu uncle.
Senyum lebar dalam hati. Nakal!
“Nombor telefon?”
“Hah?”
“Nombor telefon kamu mana? Bagi kat uncle,”
“Oh! 012-xxxxxxx .. uncle nak buat apa?”
“Manalah tau apa-apa berlaku kat anak uncle, kamulah orang yang uncle cari,”
Telan liur Ikram Hafiz.
Adess! Uncle, tiap-tiap minggu saya bawak anak cucu uncle keluar. Tak pernah saya layan mereka dengan buruk. Tak pernah terniat di hati saya nak buat tak elok kat mereka. Saya sayangkan mereka. Even, sentuh tangan anak unclepun tak pernah. Kalau cucu-cucu uncle tu biasalah.

“Oh!”
“Oh je?”
“Dah tu? Nak suruh I jawab apa?”
“Yelah, daddy you macam percaya kat I, je?”
Malu ni kalau you tahu I kena siasat sebelum bawa dia keluar. Sakan digelaknya.
“Hmm .. I story kesemua yang berlaku. Dari A-Z. Kenapa I tinggalkan Malaysia ni? Kehidupan I kat Australia sana tu. Macammana I boleh jumpa you? and semuanyalah. Malas I nak cerita. Nanti, kembang semangkuk you tu,”
Ikram Hafiz tersengih.
Sup bebola ketam dihirupnya perlahan. Matanya melirik senang ke arah Mia Adyla dan anak-anak. Sikap keibuan yang ditunjukkan mengugat kestabilan denyutan nadinya.
Semakin kuat keinginan untuk memperisterikan empunya nama Mia Adyla.
“You tahu?”
“Tahu apa?”
“I rasa I dah jumpa orang yang layak jadi isteri I,”
Mia Adyla meneruskan suapan ke mulut si kecil. Bibirnya mengukir senyuman. “Baguslah macam tu. Siapa gadis tu. Boleh I jumpa,” ujarnya teruja.
Ikram Hafiz senyum bersahaja.
Ketawa nakal di dalam hati.
“Satu hari nanti, I akan bagitahu kat you sapa perempuan bertuah tu. I suka cara dia. I suka tengok wajahnya. I suka tengok dia senyum. Cair I dibuatnya,”
“Jiwanglah you ni! Huh!”
Terkekeh Ikram Hafiz ketawa.
Intan Safira dan Intan Dania yang langsung tidak memahami apa-apa sekadar membisu.
“Mama, adik dah kenyang,” Intan Dania bersuara.
“Kakakpun dah kenyang,” Intan Safira mengikut.
Ikram Hafiz mencuit dagu si kembar cilik. Senyuman manis diukir buat kanak-kanak itu. “ Adik dan kakak ni, kalau kenyang ke lapar ke nak tidur ke, semua nak berdua saja,”
“Yela, uncle. Mama kata kami kembar. Jadi, apa yang adik rasa, kakak akan rasa,”
“Kembar tu apa, kakak? Kembar tu apa, mama? Kembar tu apa, uncle?” Intan Dania menyoal.
Mia Adyla tarik sengih.
Adoi, anak-anak aku ni! Banyak mulut betul.
“Kembar ni macam kitalah, adik. Mama kata kita kembar. Adik dan kakak keluar dari perut mama pada hari yang sama. Tengok, muka adik dan muka kakakpun sama. Cuma, kakak dari comel dari adik,” si kakak mengusik lagi.
Pantang benar ada peluang.
Si adik mencebik manja. “Kakak, atuk kata tak baik bangga diri. Atuk kata, dosa. Lagipun muka adik tak sama macam muka kakaklah!”
“Yela-yela. Kakak salah. Kakak main-main je, adik. Kan, mama?”
Soal Intan Safira seraya memandang ibu mereka.
Mia Adyla senyum seraya mengangguk-anggukan kepalanya.
Tergamam Irfad Hakimi tatkala melangkah masuk ke dalam restoren itu. Gelagat mesra seakan keluarga mengugat dirinya.
Anak-anak aku!! Kenapa kau??
Rasa cemburu mencengkam. Sepatutnya dia yang berada disitu. Bukannya si kaca mata empat itu!
Terus kakinya dihala ke arah meja Mia Adyla.
“Seronok makan?” soal Irfad Hakimi cemburu.
Dipandang sinis ke arah jejaka yang tampak santai dengan jeans hitam dan t-shirt biru gelap.
Mia Adyla menjeling kasar. Bosan melihat tetamu yang tak diundang.
Menyemak suasana!
“Pak cik?” Intan Safira menjerit nyaring.
Malu Irfad Hakimi jadinya apabila semua orang memandang ke arahnya. Ditambah-tambah pula dengan aksi Intan Safira yang sedang menghala jari telunjuk ke arahnya.
Mia Adyla buat tidak peduli. Malas mahu mengambil peduli. Di sua sudu berisi kari ke dalam mulutnya.
Enaknya mi kari tiada rasanya bila Irfad Hakimi mendekat.
Huh!
Ikram Hafiz jungkit kening ke arah Mia Adyla. Berdehem Mia sebelum bersuara. “Ikram, perkenalkan bekas kawan seuniversiti I dulu. I dah lupa apa nama dia. Nama you apa, erk?” soal Mia Adyla bodoh.
Intan Safira berdiri. Dipusing ke sekeliling meja. Duduk sebelah Ikram Hafiz. Lengan Ikram Hafiz dipeluk.
Irfad Hakimi geram. Rasa tercabar.
Seakan anak kecil itu sengaja mengejeknya.
“Uncle! Pak cik nilah yang kakak bagitahu semalam. Dia datang ke rumah. Buat mama marah sampai mama pukul dia. Dia ..,”
Terus pipi si kecil itu dicengkam kuat Irfad Hakimi tanpa sedar. Geram mendengar bicara si kecil bermulut murai.
Terperanjat semua di meja itu jadinya. Menjerit Mia Adyla. “Lepaskan dia, Irfad!! Kau gila ke??”
Cepat-cepat, Ikram Hafiz mengilas tangan Irfad Hakimi ke belakang. Berani benar dia memperlaku anak kecil begitu.
Terjerit Irfad Hakimi. Mengaduh kesakitan.
Sepantas kilat, pipi Intan Safira digosok-gosok. “Kakak tak apa-apa, mama. Kakak tahu, pak cik jahat!” tergeleng-geleng kepala si kecil berceloteh. Mia Adyla memeluk si kembar. Tahu anak kecil itu menahan sakit.
Mata Intan Dania bergenang. “Mama, adik takut. Pak cik jahat,”
“Shhh .. jangan nangis sayang,” Mia Adyla memujuk.
Tiada perikemanusiankah?
Terus muka lelaki itu ditumbuknya kuat.
Tersembur sebatang gigi Irfad Hakimi. Mengerang sakit lelaki itu.
“Berambus kau dari sini!! Aku tengok muka kau lagi, siap kau aku kerjakan!!” berombak dadanya berang.

Comments

Popular posts from this blog

Bukan Bisikan 7 & 8

Untuk pengetahuan semua, novel ini bakal diterbitkan pada tahun hadapan dan merupakan sambungan kepada Novel Tenggelamnya Warna Pelangi

*7* Lebam mata bundar itu akibat menangis. Comforter tebal masih lagi membaluti tubuhnya. Sudah lama air mata itu tidak mengalir keluar. Sudah terlalu lama dia menahannya. Dipandang lelaki durjana yang lena beradu disebelahnya. Kuat badannya dipeluk. Hendak melepaskan diri, dirinya sudah tidak berdaya. Badannya sudah terlalu lemah. Tersedu-sedan tangisannya. Terpisat-pisat Irfad Hakimi terjaga. Ketawa jahat memulakan bicara. 
“Tidurlah. Bosan aku dengar sejak semalam kau menangis,” Mia Adlya buat tidak tahu. Malas menjawab atau memberi tindak balas. Benci dia dengan lelaki itu. Jika benar wujud benci dihati lelaki itu, kenapa dia diperlaku begini. Untuk apa?



*8*
Apa malangnya hidup aku? Dirogol suami sendiri berkali-kali ..
Irfad Hakimi Taukah kau betapa diri ini bertambah benci .. Berhentilah dari menyakitiku lagi ..

Aiman Haikal muram sahaja. Dagunya di tongkat d…

Bukan Bisikan 6

Untuk pengetahuan semua, novel ini bakal diterbitkan pada tahun hadapan dan merupakan sambungan kepada Novel Tenggelamnya Warna Pelangi
Perlukah aku diperlaku begini? Pulang dan keluar sesuka hati? Seumpama hotel, rumah ini ..
Walau diri ini kau sakiti .. Masih wujud sisa cinta bersemi .. Nun jauh disudut hati ..
Namun tegarkah aku? Terus bermukim didaerah sunyi .. Berenang di lautan sepi .. Tanpa sebarang melodi ..
Bunyi pintu dihempas kuat memeranjatkan Mia Adyla. Leka benar jemarinya menari didada ‘lappy’. Wanita itu mengeluh.
Dibuang segala rasa benci, marah, sedih dan segala berbaur jauh. Biar semuanya hilang selamanya.
“Saya nak putuskan hubungan kita. Saya tak boleh kahwin dengan awak,” Irfad Hakimi pantas menoleh. Memandang tepat ke arah si gadis yang disayangi sepenuh hati. “Saya cintakan awak. Terlalu sayangkan awak. Kenapa saya tak boleh kahwini awak? Jadikan awak isteri saya yang sah. Yang saya boleh manjakan dan belai sepanjang masa .. saya sayangkan awak ... percayalah .. Setiap kali j…

Bukan Bisikan 1, 2 & 3

Untuk pengetahuan semua, novel ini bakal diterbitkan pada tahun hadapan dan merupakan sambungan kepada Novel Tenggelamnya Warna Pelangi
*1*
Bukan mudah untukku tafsir isi hatimu .. Bukan mudah untukku fikirkan apa yang dirimu mahu .. Jika degupan jantungmu bukan lagi milik aku .. Kenapa harus kasih suciku diperlaku sebegitu?
Aku keliru .. benar-benar keliru .. Apa yang kau mahu dariku sebenarnya?
Laju jemarinya menari di dada keyboard. Button create post ditekan. Mia Adyla mengeluh lemah. Terus lappy kesayangannya dimatikan.

Bingung. Bingung apabila memikirkannya. Kenapalah hatinya begitu sukar melupakan lelaki yang hanya tahu permainkan hati wanita sepertinya?

Mia Adyla tarik nafas. Dalam. Dia tekad. Kali ini dia mesti bertegas dengan hidupnya sendiri. Untuk apa diseksa lagi diri sendiri andai merana sahaja yang jadi upahnya?

Bukan Bisikan 5

Untuk pengetahuan semua, novel ini bakal diterbitkan pada tahun hadapan dan merupakan sambungan kepada Novel Tenggelamnya Warna Pelangi
Ke hulu ke hilir kakinya melangkah. Menyampah pula dengan suasana dunia. Bagai ketidakadilan menerjah hidupnya. Seakan bala memang ditakdir untuknya.
Astaghfirullah ! Apa aku merepek ni? Cepat-cepat diri beristighfar. Leka benar dihasut syaitan berbisik.
Pandangan dilempar ke arah jendela. Cuba mencari sinar ketenangan. Bayu lembut menghempas ke pipinya. Dingin.
Nafas dihela keluar sambil ekor matanya melirik kasar. Gajet canggih ditangan. Sesaat.
Naik lenguh jemarinya menekan redail. Panggilannya masih tidak disahut. Mia Adyla mengeluh. Dicampakkan badannya ke sofa.
Kelopak matanya cuba dipejam celik – dipejam celik.
Laptop Dell dihadapannya dipandang sepi. 20 tempahan gelang dan 30 tempahan keychain diterimanya. Terus dia memanjatkan syukur di atas rezeki yang diberikanNya. Meskipun, dia tidak berpelajaran tinggi, tetapi berkat usaha gigihnya, dia berjaya…

Bukan Bisikan 22, 23 & 24

Untuk pengetahuan semua, novel ini bakal diterbitkan pada Februari nanti dan merupakan sambungan kepada Novel Tenggelamnya Warna Pelangi



*22*
Tercengang Tuan Fairus dan Puan Nadia melihat gelagat anak tunggal mereka. Sudahlah pulang awal ke rumah. Mata merah dan membengkak. Pulang sahaja ke rumah, terus mendaki anak-anak tangga. Laju. Langsung tak menoleh ke kiri dan ke kanan. Intan Safira dan Intan Dania yang melihat kehairanan. Didongak kepala mereka. Memandang ke arah atuk dan nenek mereka.  “Kenapa mata mama merah, atuk?” Intan Safira menyoal. “Mama nangis ke, nenek?” Intan Dania pula menyoal. Tuan Fairus dan Puan Nadia saling memandang. “Tak adalah. Mata mama masuk habuk masa drive tadi tu kut,” “Masuk habuk? Macammana nak masuk habuk, nek? Kan mama selalu tutup cermin tingkap kereta mama tu. Habuk nak masuk dari mana lagi?” soal bibir cilik itu pantas. “Aa .. mama tak suka buka tingkap. Mama kata, nanti tudung mama senget angin tiup,” si adik menambah. Tuan Fairus cuit lengan isterinya.  “P…

Bukan Bisikan 11, 12 & 13

Untuk pengetahuan semua, novel ini bakal diterbitkan pada tahun hadapan dan merupakan sambungan kepada Novel Tenggelamnya Warna Pelangi
*11*
Lima tahun berlalu .. Mia Adyla tarik nafas. Dalam. “Kembali juga aku disini,” bisik hati kecilnya. Tudung dikepalanya diperbetulkan. Anak-anak kecil yang dipimpinnya dipandang. Kasihan budak-budak ni! “Mama ... adik penat ... adik nak tidur .. adik letih ..,” rintih si kecil empat tahun itu sebaik sahaja kakinya berpijak di bumi Malaysia. “Adik ni, nantilah. Nanti, bila kita dah sama rumah nenek nanti, kita berehatlah,” si kakak pula memujuk. Mia Adyla memandang Ikram Hafiz seraya bertukar senyuman. Bangga Mia dengan keletah anak-anaknya. “Oklah, I minta diri dulu. Ye la, ikutkan hati, I nak ikut you balik tapi yelah, I ajak kahwin, you tak mahu,” Mia Adyla tertawa. 
You ni suka main-main macam ni. Oklah, Dr. Ikram Hafiz, thanks kat you banyak-banyak. Kalau tak kerana you, rasanya tak tahu apa yang akan berlaku kat si kembar dua orang ni,” Digosok-gosok k…